o-vale-da-mudança sluit haar poorten…

Het was geweldig….. en vermoeiend. De olijvencampagne. Ieder jaar kijken we met verlangen uit naar deze week in november. Samen werken, samen plezier maken en samen een stukje Portugal ontdekken. In basis is dat de blauwdruk van onze plukweek. Een blauwdruk die aanslaat, onze kleinschaligheid benadrukt en jaarlijks een gevarieerde ploeg naar O vale da Mudança haalt. Familie, vrienden, vrienden van vrienden, vrienden van familie, familie van vrienden: ieder jaar krijgen we te veel aanmeldingen. We hebben leuke familie en vrienden met leuke familie en vrienden. Genoeg om wel drie weken te vullen….. De door de “onbekende-notaris” gestuurde loting is een must en een bevalling. En zoals trotse ouders betaamd bevallen we ieder jaar weer van een geweldig mooie, grappige, vrolijke plukploeg.

Onze boomgaard is klein. Een olival met 35 oude Galega-olijfbomen. Die van Monte da Madeira heeft 40 van deze prachtige hoogstam bomen. De bomen zijn tussen de 80 en de 100 jaar oud en, voor dat wij begonnen met plukken, jaren verwaarloost. In 2011 zijn we gaan schonen en tijdens de pluk wordt er vrolijk, soms te, op los gesnoeid. De bomen verjongen naarmate de jaren verstrijken. De adviezen van autochtone olijfboeren Abilardo en José werpen letterlijk hun vruchten af. De oogsten worden gaandeweg groter, dit jaar 2024kg.

Het lijkt wel alsof het enthousiasme van onze plukkers overslaat op onze bomen. Een mooi cadeau als resultaat van de symbiose tussen mens en natuur. De kruiden en planten die jaarlijks op ons terrein groeien werken we, na de bloei, in de grond. Kunstmest en insecticiden gebruiken we niet. Het is een bewuste keuze. Soms met ongewilde gevolgen, zoals in 2014, toen een schimmel aan de pootjes van een minuscuul vliegje, dat zich verplaatste van de Atlantische kust tot aan de Egeïsche Zee, de hele oogst liet verschrompelen. Meestal met gewilde gevolgen, zoals dit jaar. Hoewel zware voorjaarsregen de bloesem van veel omringende olijfgaarden richting zee heeft afgevoerd zijn wij daarvoor gespaard gebleven en kon de bloesem zich in de zomerse zon ontwikkelen tot mooie, volle olijven.

Het was een gezellige pluk, een volle oogst en een leerzame week van plukken, lekker eten, humor, lachen en soms een traan, met tai chi/qi gong, en altijd respect voor elkaar. Een waardige afsluiting van een heerlijk toeristisch seizoen vol drukte, lange, gloedvolle avonden, prachtige gesprekken, fijne ontmoetingen, uilen-vangsten, witte wijn en vruchtensap, een expositie in Lissabon en ook van huizen poetsen, wisseldagen, boodschappen, organiseren en vooral genieten. Een waardige tijd om de poorten van o-vale-da-mudança te sluiten….

…voor even. Een weekje naar buurland Spanje, een bezoek aan Ronda en Cádiz heeft de batterij weer opgeladen om het naseizoen aan te kunnen en de nodige herstelwerken en opfrisbeurten te realiseren. De salitre is weggewerkt, Casa Oliveira heeft een nieuwe laag verf, de houtvoorraad ligt op de stapel. Laat 2019 maar komen.

14 Comments

 • Harry Nijhuis

  Onmogelijk om aan deze prachtige weergave nog iets toe te voegen. Ik wens Margriet en Wiro de rust om in 2019 onvermoeid verder te gaan in de Alentejaanse velden. Harry

  • Wiro van Vilsteren

   Dank je wel en we gaan er weer voor in 2019, zeker als je weer komt plukken.

 • jos baijens

  mooi verhaal Wiro en margriet, alweer een mooie herinnering gemaakt met een goede groep mensen ! THX wederom en tot snel zien weer !,JOS

 • Marloes

  Prachtig, krachtig! ? ?❤️???!!!

 • Hansi de Brouwer

  Het was geweldig. Mooi verwoord! Wens jullie een super vakantie! ♥️

  • Wiro van Vilsteren

   Het was zeker weer een topweek en gezellig dat je hebt mee geplukt. Nu genieten van de olijfolie.

 • Peter

  Prachtig geschreven inderdaad.
  Geniet van jullie welverdiende vakantie.

 • Tr. V. V

  Fijn om jullie relaas over de olijvenpluk te lezen.En over de andere zaken waarmee jullie te doen hebben.
  Wij mogen van tijd tot tijd van nabij meebeleven wat ’t inhoudt jullie bedrijf top te doen zijn voor de gasten.
  Ook voor ons een mooie ervaring.Truus

 • Truus van Vilsteren-

  Fijn om te lezen over ‘ t enthousiasme, dat jullie losmaken bij de olijvenplukkers.
  Destijds zelf ervaren hoe stimulerend dat is voor de groep.Veel succes bij ’t verder gaan. Truus V

  • Wiro van Vilsteren

   Dank je wel Truus en je plukt dan niet meer mee, we hopen wel dat je van de olijfolie geniet.

Post A Comment