Ontdek de Alentejo

De Alentejo is de provincie “entre a serra e o mar”, ofwel tussen de bergen en de zee.

De Alentejo is de grootste provincie van Portugal met de minste inwoners. In deze streek vinden we een mix van sferen uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten. De uitgestrekte en vooral ongerepte natuur maakt deze streek bij uitstek geschikt om er volledig tot rust te komen.

De provincie wordt verdeeld in twee stukken: de Alto Alentejo (alto= boven) en de Baixo Alentejo (baixo = beneden) streek. In de Alto-Alentejo vindt u veel witte en historische stadjes: Évora, Serpa, Mertola en Beja. De Baixo-Alentejo staat vooral bekend om de uitgestrekte kuststreek, die bovendien beschermd is en behoort tot het “Parque Natural do sudoeste e Costa Vicentina”.

De, zelfs in het hoogseizoen nog, rustige en schone stranden bieden veel mogelijkheden om te wandelen, vliegeren, surfen of gewoon lekker te zonnen. De bevolking is bijzonder vriendelijk en gastvrij. Portugezen zijn overigens uiterst bescheiden van aard. De streek is van oorsprong katholiek. Er zijn veel mooie kerkjes maar ook interessante archeologische vindplaatsen.

Landbouwgebied
De Alentejo is een landbouwgebied, begroeid met kurkeiken, olijfbomen, tarwe akkers, wijnbouw en veeteelt (koeien, varkens, schapen en geiten). Het hoogste punt in de Alentejo ligt op 1025 m. Dat is de top van S. Mamede, vlakbij het dorp Portalegre. Omdat het een landbouwgebied is met nauwelijks industrie zijn er vele ambachtelijke beroepen te vinden. Hier worden nog potten gebakken, kleden geknoopt, en doet men aan kurk- en houtbewerking, mandenvlechten en leer- en tinbewerking.

Flora en fauna
De Alentejo heeft een prachtige natuur. Er komen veel ooievaars, die vanuit Afrika rond februari naar Portugal trekken. Ze bouwen hier hun nesten en voeden hun jongen op. Daarna vliegen ze in juli weer richting andere plekken.
Maar er zijn ook andere bijzondere (roof)vogels, vlinders, libellen en waterjuffers, schildpadden, slangen en andere beesten te ontdekken. Wat te denken van de Saca Rabos (Herpestes ichneumon)? Een otterachtig beestje (eigenlijk een mangoeste) dat in Europa alleen op het Iberisch schiereiland leeft en ook op ons landgoed huist. Je vindt er bijzondere planten; de ‘vijf wonden van christus’, wilde rozemarijn, tijm, lavendel, varens en oerbomen, die in de rest van Europa al lang niet meer te vinden zijn. Vanwege het aangename en milde klimaat begint in januari de mimosa en amandel al te bloeien, in mei zie je de klaprozen en de bijzondere vetplanten in de duinen.

Rivieren en meren
Er is volop water: er zijn meer dan twintig meren en grote rivieren. Toch zijn er weinig watertoeristen en nauwelijks motorboten. Wel vind je er vele vissers. Het stuwmeer van Alqueva is een watersportgebied in opkomst. Dit grootste stuwmeer van het Iberisch schiereiland bied goede mogelijkheden voor watertochten van enkele dagen. De kust is langgerekt, beschermd en onaangetast. Knusse baaitjes zijn hier nog volop aanwezig. Langs de kust vinden we rijstvelden, zoutwinning en een groot dolfijnengebied.

Jacht
In de Alentejo en ook in de rest van Portugal wordt veel gejaagd. Het jachtseizoen loopt van half augustus tot eind februari. Er wordt voornamelijk gejaagd op wilde zwijnen, konijnen, patrijzen en ander gevogelte.

Wijnbouw
De Alentejo kent verrassend genoeg maar liefst acht producerende regio’s van hoge kwaliteit (DOC). Deze vinden we in Borba – Portalegre – Redondo – Reguengas – Evora – Vidigueira – Beja – Moura. De wijnen uit deze regio’s zijn het proberen meer dan waard.

Cultuur
In de Alentejo komt u prachtige witte stadjes en dorpjes tegen. De bekendste daarvan is Évora, door de Unesco geplaatst op de wereld ranglijst van erfgoederen. De dorpjes Estremoz, Marvâo, Castro Verde, Mertola, Beja en Serpa zijn ook erg leuk om te bezoeken.

Muziek
In de Alentejo vindt u de traditionele koorzang. Er zijn een aantal bekende muziekfestivals. In Sines vindt eind juli een wereldmuziekfestival plaats en in Zambujeira do Mar begin augustus een drie dagen durend rock festival.

Gastronomie
De regionale gastronomie kent diverse kaassoorten, ham, honing, olijfolie, pijnboompitten, amandelen en vijgen. De traditionele keuken bestaat uit varkens-, schapen- en lamsvlees. Aan de kust bereidt men heerlijke vis. Bekend is de stokvis, een traditioneel gerecht van de Portugezen. Er worden veel stoofpotten met brood gemaakt en soep is een belangrijk onderdeel van het menu.