Rondom o-vale-da-mudança

Aldeia do Rouquenho (2 km) en Gasparões (4 km)
Op een mooie zomeravond wandel je zo naar Aldeia do Rouquenho of Gasparões. Beide dorpjes hebben een heel klein winkeltje waar je de laatste, vergeten boodschappen kunt doen. In Gasparões is ook een klein café, Rocho, waar Antonia je graag een koel biertje, een koffietje en een sandes serveert.

Olhas (3 km)
Wanneer u de andere kant op gaat, komt u bij het dorpje Olhas. Naast het café is er ook een winkel waar u uw basis inkopen kunt doen.

Ferreira do Alentejo (15 km)
Ferreira do Alentejo is erg oud. Het was al een stad in de Romeinse tijd.

Toen de Visigoten de stad probeerden te beroven, ging de smidse (ferreira) voor de poorten van de stad staan met twee hamers in haar hand en heeft hiermee de barbaren verjaagd. De stad, die nog de rust van een dorp kent, heeft een museum, een bibliotheek, een cultureel centrum (waar ook films gedraaid worden), een prachtig zwembad, een VVV-kantoor en een grote verscheidenheid aan restaurants. De markt, met voornamelijk kleding, is op iedere derde zaterdag van de maand.
Er zijn leuke bezienswaardigheden met anekdotes zoals De steen van Lucia of de Capela de Santa Maria Magdalena, ook wel Capela do Calvário genoemd, gelegen naast het pleintje met fontein. De stenen die in de gevel verwerkt zijn symboliseren de stenen die naar Jezus zijn gegooid. Op 8 december vindt er het feest van Onze Lieve Vrouw plaats.

Aljustrel (22 km)
Een levendig plaatsje met cafeetjes, restaurants en winkels. Er is een Museu da Mina (Mijnmuseum) en boven op de berg (274m) staat de Ermida da Senhora do Castelo (dertiende eeuw) met azulejos uit de zeventiende eeuw. Vanaf dit punt heeft u een schitterend uitzicht. Bij heldere lucht kun je zelfs het prachtige o-vale-da-mudança zien liggen.

Stuwmeer Odivelas (20 km)
Wil je kanoën of zwemmen in natuurwater? maak dan een trip naar dit grote meer. Je vindt er een bar met terras en een vaste BBQ plaats. Laat ons een picknickmand of een BBQ-pakket samenstellen en rijd naar het stuwmeer voor een ontspannen dag en een mooie ondergaande zon.

Beja (40 km)
De historische stad Beja biedt uiteenlopende mogelijkheden. Er is een kasteel en er zijn andere middeleeuwse gebouwen die je kunt bezichtigen zoals het Visigotisch museum en het huis voor Canta Alentejana. Er zijn stadswandelingen door straten en stegen langs gebouwen met invloeden uit de Moorse, Joodse en Romeinse cultuur. Je kunt natuurlijk ook lekker winkelen en een terrasje pakken.

Santiago do Cacém (45 km)
Deze plaats ligt op de helling van de berg waar de Arabieren het kasteel bouwden. Naast de Romeinse ruïnes (Mirobriga) en het kasteel is er ook de Igreja Matriz. Een wandeling door de oude straten met prachtige huizen is zeker de moeite waard. Santiago heeft een mooi, modern stadspark. Hier kunt je lekker zitten op het terras en winkelen in het nabij gelegen winkelcentrum.

Alvito (50 km)
Is een fraai stadje met een vijftiende-eeuws kasteel wat nu in gebruik is als Pousada. Er staan verschillende kerken waarvan de meest bijzondere de Igreja Matriz is. We kunnen er leuke excursies organiseren over eeuwenoude fresco’s.

Serpa (65 km)
Het witte stadje met de grijze plinten heeft veel kleine straten om doorheen te lopen. Het kasteel is de moeite waard en heeft mooi uitzicht en een museum. Op het plein is het lekker zitten en genieten. Vooral van de beroemde kaas uit Serpa. In augustus is er een weekend lang Serpa historica met verschillende activiteiten uit vroegere tijden. De feesten gaan tot ’s avonds laat door.

Costa Azul (65 km)
De beschermde westkust van Portugal heeft veel mooie stranden, bijvoorbeeld Santo André en prachtige, pittoreske vissersplaatsen als Villa Nova de Millfontes en Zambujera. Het oude, geheel gerestaureerde vissersplaatsje Porto Covo heeft een leuk vierkant plein met restaurants, cafeetjes en winkeltjes. Er gaat vanaf Porto Covo een mooi wandelpad langs de kliffenkust naar Vila Nova de Milfontes. Onderweg komt u langs Ilha do Pessequeiro, een pittoresk strand. In de zomer kun je een boottrip naar het eiland Pessequeiro. Er is ook een restaurant aan het strand.

Evora (80 km)
Deze gezellige stad wordt omgeven door een 6 km lange stadsmuur uit de 14e eeuw. Na de Reconquista is ze enige tijd de hoofdstad van Portugal geweest. Evora heeft een ruim aanbod aan monumentale gebouwen, musea en Romeinse tempels. Op Praça do Giraldo, met zijn Moorse arcades, is altijd wat te doen en te bekijken vanuit je stoel op een van de terrasjes. De Moorse steegjes met bogen, de stralend witte huisjes met bloemen en betegelde patio’s, nodigen je uit voor een ontspannen wandeling. Wij kunnen een erg leuke stadswandeling met Nederlandstalige gids voor je regelen.

Mertola (85 km)
Deze plaats ligt in de vorm van een amfitheater op de rechteroever van de Guadiana rivier. Het kasteel bezit nog steeds zijn imposante slottoren en twee cisternen. Er zijn veel kleine leuke musea en er is een mesquita met een geweldige akoestiek. Een stadje van waaruit ook diverse mooie wandelingen te maken zijn, onder andere naar Pulo de Lobo.

Monsaraz (120 km)
Een klein, prachtig ommuurd vestingstadje met mooie uitzichten over het Alqueva stuwmeer. Het stadje heeft leuke winkeltjes en gezellige barretjes en ligt bovenop een markante rots. In het dal ligt het grotere Reguengo de Monsaraz waar veel wijnproducenten gevestigd zijn.