Nieuwjaars Duik o-vale-da-mudança

De oliebollen, de champagne en de swingende, opzwepende klanken van Nelson Freitas, suizen nog lichtelijk na in mijn hoofd. Het oud en nieuwfeest op het Praça de Republico in Beja, viel ook dit jaar weer in goede aarde. Gezelligheid, fijn publiek, aangename temperatuur en een fantastisch vuurwerk luidde voor ons, en vele anderen, het nieuwe jaar in.

De korte nachtrust die volgde weerhield ons er niet van om na te denken over de actie die o-vale-da-mudança zou gaan doen om het nieuwe jaar een bruisende start te geven.

Het zonnetje zorgde al vroeg voor een hele prettige warmte. De gasten in Casa a Oliveira genoten al in de zon op hun ontbijtterras en ook in de beide Choupanas dos Pastores was al beweging te bespeuren. De gasten van Choupana Abilardo zaten heerlijk te genieten van een zonnig ontbijt en zwaaide vrolijk naar ons toen we buiten kwamen. De dames hadden bij aankomst al aangegeven dat ze de jaarwisselingsgekte en -hectiek in Lissabon wilde ontvluchten en heerlijk met z’n tweeën wilde genieten van de rust en de natuur en dat gold ook min of meer voor het stel dat deze dagen Choupana ChicoZé bewoont.

Rust, natuur, geen massagebeuren……… dat past niet bij ons idee voor een heuse o-vale-da-mudança-Nieuwjaars-duik….. Wat te doen? Wij waren wel toe aan een heerlijke frisse ervaring. We voelden de koude natheid bij wijze van spreken al onze energie stimuleren…. Alleen ons zwembad, dat was niet zo’n goed idee…… het waterpeil stond in een lage winterstand en dat doet zeer bij het duiken.

Waarom niet naar zee? Het is een klein eindje, een autotrip van krap drie kwartier en dan zijn we in Porto Covo met zijn heerlijke stranden tussen imposante rotspartijen. Lekker besloten met een prachtig zicht op de Atlantische oceaan. Fris turquoise, ruige golven, verlokkelijke schuimkoppen een Nieuwjaars duik meer dan waardig.

Het was moeilijk kiezen welk strand ten noorden van Porto Covo we uiteindelijk zouden nemen om in alle rust onze Nieuwjaars duik te ondergaan: praia do Salto, praia da Cerca Nova of toch praia do Samoqueira. Prachtige inhammen tussen brokkelende rotsen, mooi, ruig en verfijnd tegelijk. Uiteindelijk werd het Praia Grande do Porto Covo. Royaal, iets meer mensen dus sociale controle, altijd prettig mocht je toch bevangen worden door het al te koude vocht.

Het was aangenaam warm in de baai, de sjaals gingen af, gevolgd door de truien….. We hadden er beiden ontzettend veel zin in, zelfs ik, die nog niet eens van de rand van zijn eigen zwembad durft te springen. Het ging traag. De branding rolde met regelmatige donderslag op het witte zand. Luna rende er achteraan en hapte in het schuim. Eindelijk waren wij ook zover. Nog even en dan…….

We doken gretig op het koele, witte schuim. Wat is een fris koud pilsje toch zalig als je op een warm terras in het zonnetje zit te genieten van dat prachtige uitzicht op een onstuimige zee. Wat ons betreft mogen er nog meer “Nieuwjaars duiken” volgen dit jaar.

Strandtent Praia Grande do Porto Covo, ideale uitvalsbasis voor een “nieuwjaars duik”

One Comment

  • Harry Nijhuis

    Prachtige tekst en even prachtig die duik in het witte schuim. En geweldig hoe de gasten in jullie mooie landelijke onderkomens het Oud en Nieuw beleven in de landelijke rust van de Alentejo of om preciezer te zijn: op O Vale da Mudanca.

Post A Comment